A zöld gyíkok vedlése

Zöld gyíkok vedlése

Egy kutya gazdi számára nincs bosszantóbb, mint amikor a ruhájára tapad a kutya szőre. De a vedlés nem csak négylábú kedvenceinket érinti! A zöld gyíkok vedlése pl. cseppet sem bosszantó, ugyanakkor igen látványos változás!

Vannak olyan állatok, amik nem a szőrüket, hanem a bőrüket vedlik le évszakváltáskor. Mi emberek pl. nap mint nap lemossuk magunkról az elhalt hámsejteinket és kifésüljük a felesleges hajszálainkat. Ezek nem évszakváltásból eredő változások, hanem egy örök biológiai körforgás részei.

A kígyók közismerten levedlik a bőrüket, ahogy sok másik hűllő. Ez részben a testnövekedésüknek köszönhető, talán a mondás is épp innen ered: „Nem férek a bőrömbe.” A kígyók általában egyszerre, egy darabban vedlik le a bőrüket, ami tartalmaz egy a szemüket védő réteget is. A zöld gyík ezzel szemben a kígyóktól eltérően, de a többi gyíkhoz hasonlóan vedlik.

A zöld gyík vedlése sok mindentől függ. Az állatka kora, mérete és körülményei mind-mind befolyásolják azt, hogy meddig tart a vedlés. Általában pár napról van szó, de ez idő alatt külön vedlik le a bőr a fejről, a törzsről és a végtagokról.

Egy zöld gyík bébi barna színű, és cseperedése során többször is vedlik, ám egy éves koráig csak nyomokban lelhető fel testén a zöld szín. Kb. 1-2 éves korában történik meg az első olyan zöld gyíkok vedlése, amikor a zöld gyík már egyértelműen zöld színű.

Vedléskor a hüllők érthető okból idegesebbek, hiszen a szemüket is lefedő bőrréteg elopálosodik, amitől rosszabbul látnak. A kis sárkány a sziklákhoz és növényekhez történő dörgölőzéssel is segíti a vedlés folyamatát. A vedlés végeztével kerti lakótársunk egyszercsak sokkal élénkebb, csodálatosabb zöld színárnyalatban pompázik mint addig.

S mivel a hímek is vedlenek, a párzási időszakot megelőzően a hímek mindig „alkalmi ruhába bújnak”, hogy jövendőbelijüknek tessenek. Ők mindig a tavaszi-nyári kollekció színeit választják: évről évre a friss növényekre emlékeztető élénk zöld színnel harmonizáló, tengerre emlékeztető élénk kék színű sálat vetik be az udvarláshoz.

A zöld gyík vedlése magától történő folyamat. Természetes környezetében, természetes élőhelyén az állat ösztönből tudja, hogy mit kell tennie a bőr levedléséhez. Ne piszkáld, ne akarj neki segíteni leszedni a bőrét, mert fájdalmat és gyulladást okozhatsz neki!

Kapcsolódó cikkek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .