A zöld gyík, a macska és a kerítés

Nem is gondolnád, de a kerítés a zöld gyík számára életmentő lehet! Az állatok ellenségei örökké lesben állnak. Ezért arról, hogy felvegyék-e a nyúlcipőt, egyetlen szempillantás alatt dönteniük kell. Ebben nagy segítséget jelentenek számukra a kerítések.

Elképzeltem a zöld gyíkot nyúlcipőben…

Szóval mint minden élőlénynek, a gyíkoknak is vannak ellenségeik. A zöld gyík ellenségeiről itt írtunk. Maradjunk a macskánál. A cirmosok számára nem létezik kerítés, szinte bárhol átjutnak ahol akarnak. Vadászat közben azonban akadályozza őket a kerítés. Hiszen még egy gepárd sebessége (leggyorsabb szárazföldi állat a világon) sem elég, ha figyelme kétfelé osztódik a zsákmány üldözése közben.

Ha építkezel és azt szeretnéd, hogy a kerted maga legyen az édenkert zöld gyíkokkal, sünikkel és madarakkal, akkor ne zárkózz el a világ elől betonkerítéssel! Hagyd élni a kertet és élvezd az élet igazi arcát!

A macska és a kerítés

Amikor a macskák kerítéssel találkoznak, a kerítés döntés elé állítja őket: – Feladod, vagy ugrasz? Nekik ekkor ugyanolyan gyorsan döntést kell hozniuk, mint amikor a gyík a menekülést választotta. A macskák azonban nem hidegvérű állatok, ezért megtehetik, hogy feladják, hiszen egyetlen elszalasztott jó falat még nem a világ. A gyík ezzel szemben ha későn hozza meg a döntését, az az életébe kerülhet.

Persze az ember megfontolná a kerülőút lehetőségét, de macskáknál ez nem fér bele időben. Ha a zsákmány megmenekül, a macska éhes marad. Ugyanez az eredménye, ha feladja, de ott van a harmadik lehetőség, mely szerint számára a kerítés nem akadály: ugrás! De Tom sajnos hiába ugrándozik, mert a Jerry, a kisegérként és zöld gyíkként is minden lyukba belefér.

Amikor a macska ugrik, arról a másodperc töredéke alatt kell döntenie. A kis zöld sárkány pedig ekkorra réges rég túljárt az eszén. Ő akadálytalanul átjutott a kerítés résein. Amennyiben állatbarát kerítés van a ház körül és gyík cimboránk is kellő mennyiségű energiával rendelkezik. Ha a gyík vére nem elég meleg, mozgása nem elég fürge. Ilyenkor a kerítés, a kerten belül pedig egy-egy sziklakert és farakás megmentheti az életét.

Amennyiben lehetőséged van rá, építs sziklakertet, „gyíkszigeteket”! A csomópontokon a zöld gyíkok kedvükre napozhatnak, így a legközelebbi vadászatra, vagy randira kellő testhőmérséklettel, sokkal fürgébben indulhatnak el.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .