A zöld gyík ellenségei

Macska

A zöld gyíknak, mint minden sárkánynak, számos ellenséggel kell szembenéznie. A zöld környezetben kiválóan rejtőzködik, de élénk neonzöld színe csak a hozzá hasonló színű helyeken védelmezi.

A hímek párzáskor felvett kobaltkék színű torka különösen feltűnő, ezért hamar kiszúrják egymást és a közeli zöld gyík hölgy kegyeiért ha kell, megküzdenek egymással. Ezen küzdelmek nyomai gyakran láthatóak a hímek testén.

Amennyiben a zöld gyík lakott területen, hobbi kertben él, a második ellensége a házi macska. A macska játékként tekint a gyíkokra, akár az egérre, a vadon élő kóbormacskák azonban nem csak elkapják a gyíkot, hanem el is fogyasszák azt, akár a rágcsálókat.

A zöld gyík további, kerten kívüli ellenségei a süni, a nyest, a rézsikló, a vörös vércse, az egerészölyv és a gólya. A gólya köztudottan békát eszik. Ha jobban belegondolsz, a zöld gyík majdnem béka, ezért nem is olyan meglepő, hogy a gólya táplálékaként szolgál.

A zöld gyík legnagyobb ellensége az ember, hiszen a hüllők fő táplálékát jelentő bogarak és rovarok nagy számban pusztulnak el a különböző vegyszerektől.

Kapcsolódó cikkek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .