A zöld gyík testhőmérséklete: mi köze a gyíknak a napenergiához?!

Napenergia

A zöld gyík testhőmérséklete napraforgó. Kis sárkányaink a nagy sárkányokkal ellentétben nem barlangok mélyén élnek, épp ellenkezőleg! A napsütötte helyeket kedvelik. De mi ennek az oka?

A zöld gyíkot a tudomány a hüllők közé sorolja. A hüllők hidegvérű állatok, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük másképp alakul, mint nálunk. Ezeknek az állatoknak többnyire a kinti hőmérséklet befolyásolja a testük melegét, vagyis a zöld gyík, – akár a többi hüllő – pont úgy működik, mint a napelem. Ha a levegő hűvös, akkor napos helyeken sütkérezik, hogy „feltöltődjön”. Ha azonban felmelegedik a levegő, akkor zöldecske sárkányunk árnyékosabb helyre vonul.

A helyválasztást nem közvetlenül az időjárás, de az annak köszönhető testhőmérséklet határozza meg. Ahogy az emberek esetében, a zöld gyík anyagcseréje is termel hőt, de az ő kis teste sokkal rövidebb ideig tartja meg a meleget, ezért annak szabályozása végett választja meg aktuális tartozkódási helyét. A zöld gyík testhőmérséklete változó. Nem eszik sokat, hisz életmódja nem teszi szükségessé, hogy kis teste sok hőt termeljen.

Az előnyben részesített napozó helyek mindig olyan területen vannak, aminek közelében hozzáférhetetlen cserjék, bozótok, vagy sövények vannak. Gyakran láthatjuk őket sziklákon, farakásokon, akár rőzse-, vagy venyige kupacokon. Ezek meleg felületek a gyíkok számára, afféle „melegedők”, ahol szívesen tartózkodnak, amikor egyébként még, vagy már hűvös az idő.

A zöld gyík áprilisban kel fel téli álmából és októberig láthatjuk őt a föld felszínén. Ezen időszakon túl ő a föld alatt tölti a telet, vagy faodvakban. Ez az oka annak, hogy a tűzifa kalodákat és a különböző farakásokat „meleg burkolatnak” használja. Télen tehát ő is „barlanglakó”, ahogy a nagyok, de tavasszal felébred téli álmából és visszatér kedvenc „napozóteraszára.”

A te zöld sárkányod hol tölti a meleg évszakokat? Sziklakertben? Téglarakásban? Esetleg építettél neki egy saját gyíkvárat? Meséld el kommentben, vagy mutasd meg nekünk!

Kapcsolódó cikkek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .