Az itató fontossága a kertedben

Kókusz itató

Kánikula, vagy hőségriadó idején mindig nagy hangsúlyt fektetünk az ivóvíz fontosságára, de nem csak a legmelegebb időben van szükség az ivóvízre! Néhány csepp víz reményében valaki talán ezekben a percekben érkezett a kertedbe!

Az ember ma már ügyet sem vet az ivóvíz fontosságára, mert azt érezzük, ez természetes, nekünk ez jár. Míg az emberiség egy része azon civakodik, hogy a csapvíz, vagy a palackos víz jobb-e, addig a bolygó másik részén emberek halnak szomjan. Nem biztos, hogy rajtuk épp te vagy, aki segíteni tudsz, de ne is menjünk ilyen messzire, hiszen a kertünk is érintett…

A természetben, vagy ha úgy tetszik, a vadonban egyes élőlények csak igen nagy erőfeszítések árán jutnak vízhez. Vannak olyan állatok, akik mérföldeket tesznek meg, hogy vízhez jussanak, míg egy hangyának a kertben a sokkal kisebb távolság is legalább ennyit jelent. De az állítoknak nem csak iváshoz kell a víz, a darazsak, a fecskék és ki tudja még hány állat sárból készít fészket az utódai számára.

Míg nekünk a folyamatosan biztosított csapvíz ellenére is rekesz számra házhozszállítják az ásványvizet, a természet állatai mekkora távolságot tesznek meg ugyanezért. Nem is hinnéd, hogy egy mindössze néhányszáz négyzetméternyi kertben is mekkora jövés-menést képes produkálni az állatvilág. A legapróbb hangyáktól a pókokon át a cickányoktól a nyestekig rengeteg állat mászkál nap mint nap a kertekben.

A sünik, madarak és macskák mellett többek között a zöld gyíknak is szüksége van a vízre, ezért a természetbarát kertekben mindig van egy-egy itató kihelyezve, hogy senki ne maradhasson szomjas! A süni termeténél fogva rendszerint felborítja a macskák számára kihelyezett itató tálat, ezért az újrahasznosításnak is eleget téve érdemes kisebb méretű tálkákban gondolkodni. Erre itt találsz néhány tippet.

A szúnyogok miatt pedig ne aggódj! Ha minden nap cseréled az itatókban a vizet, a szúnyogok sem tudnak zavaróan elszaporodni.

Kapcsolódó cikkek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .