Both Zoltán és mentett kispajtása Jack, a zöld leguán: interjú a vadállatbefogóval

A zöld gyík hazánk legnagyobb gyíkfaja, ám a világon vannak nála sokkal nagyobb méretű gyíkok. Míg a zöld gyík maximális mérete 40 cm körüli, a zöld leguán kifejlett példánya akár a 1,5 – 2 métert is elérheti. Ez utóbbihoz riasztották nemrégiben a Both Zoltánt.

Aligha akad olyan ember az országban, aki ne találkozott volna még Both Zoltán nevével. Zolit a magyar lakosság olyan különös esetekben riasztja, amikor valaki idegen lényekkel találkozik. Nem zöld emberkékről van szó, hanem hívatlan vendégként megjelenő vadállatokról. Zolit riasztották már madárpókhoz, skorpióhoz, tavaly pedig egy olyan zöld gyíkhoz, ami nálunk csak az állatkertben látható. Erről az esetről és kérdeztük a magyar vadállatbefogót.

Interjú a magyar vadállat befogóval

A zöld leguán nem szaladgál a kertünkben mint a zöld gyík, téged mégis a Dunakanyarban riasztottak hozzá. Hol és milyen körülmények között néztél farkasszemet először Jackkel, a zöld leguánnal?

Zoli: Jackhez egy Dunakanyari kerttulajdonos riasztott, elmondása szerint a gyümölcsfáin egy 80 centis gyík napozgat békésen. A helyszínre érve láttam, hogy ez nem egy őshonos zöld gyík, hanem egy zöld leguán aki valószínüleg megszökött a gazdájától.

Tehát Süsü éppen vadkörtézett, mikor a királyfi megjelent? 🙂

Zoli: Jack befogása nem volt egyszerű feladat, hiszen a leguánok fákon élnek és a magas gyümölcsfa otthonos terep volt számára. Számomra már annyira nem. ☺ Kb. másfél órát fogócskáztunk fáról-fára mire elfáradt és el tudtam kapni.

A gyíkok meneküléskor gyakran a farkukat használják a védekezésre. A leguán állítólag nagyot tud csapni vele, míg a gyíkok általában akár le is dobják a farkukat az ellenség megtévesztése céljából. Jack befogásakor mennyire volt nehéz dolgod, tapasztaltál ilyesfajta védekezést, vagy támadást?

Zoli: Jacken már az első pillanatban látszott hogy emberhez van szokva, ezért inkább a menekülést választotta a támadás helyett ami leguánoknál erős farokcsapásokkal jelentkezik. Illetve éles karmaikkal amik famászásra tökéletesek. 

Ha egy kóbor kutyáról érkezik bejelentés, befogásuk után a kutyák menhelyekre, állatmentő szervezetekhez, rosszabb esetben gyepmesteri telepekre kerülnek. Amikor egy olyan állat miatt riasztanak, mint a zöld leguán, a sikeres akció után a befogott állatnak mi a sorsa, ha nem marad nálad? Mi a protokoll?

Zoli: A befogott egzotikus állatok minden esetben az állatkertbe kerülnek, ott döntenek a további sorsukról. Jack volt az egyetlen kívétel, ugyanis törvény szerint a leguán nem minősül veszélyes állatnak. Úgyhogy nálam lelt új otthonra.

Feltételezzük azt, hogy egy olyan világban élünk, ahol állat soha nem kerül az utcára azért, mert a gazdája “megunja” őt. Anyagi helyzet változása is előidézhet olyan élethelyzetet, hogy az állatok megfelelő tartása már nem jut elegendő pénz. Olyan is előfordulhat, hogy valaki megörököl egy hüllőt, de nem vállalja a tartását. Ilyen esetekben létezik olyan szervezet, amelyhez fordulni lehet?

Zoli: Megunt állatok, illetve ha egyéb okok miatt a tartásuk nem megoldható, minden esetben egy állatkertet-vadasparkot keressünk fel és kérjünk tanácsot az elhelyezésükre.

Jack miért maradt mégis nálad?

Zoli: Jackkal a befogás utáni első perctől egy hullámhosszon pendülünk, ő lett a legjobb barátom.

Jack fajtársai főleg Amerika trópusi területein és a Karib-tengeri szigeteken élnek. Ahhoz, hogy egy ilyen távoli élőhely körülményeit a négy fal között is meg tudjuk teremteni kedvencünk számára, mi mindenre kell odafigyelni? Mik a zöld leguán tartásának alapjai?

Zoli: A leguánok tartása nem egyszerű. Nagymérerű terrárium szükséges számukra, hiszen 180 centi hosszúságúra is megnőhetnek. Nagyon fontos a változatos étrend. Mivel zöldség-gyümölcs evők, ezért főleg levelekkel és trópusi gyümölgyökkel táplálkoznak. Gondosan össze kell válogatni számukra az étrendet hogy ne legyen unalmas és egyhangú, ez nagyon fontos.

Vannak, akik olyan helyen élnek, ahol a zöld gyík egyenesen a kertbe fészkeli be magát. Ők akaratlanul is passzív “gyíktartóvá” válnak. A hüllőtartás azonban ma már házon belül is megoldható terráriumi körülmények között. A kertes házban élők nyáron kiengedhetik kertjükbe a zöld leguánt? Ha igen, van-e bármilyen kockázata annak, ha a zöld leguán tartósan a kertben van? (Pl. mérgező növények, más háziállatok, vadállatok, szökés…)

Zoli: A leguánunkat semmiképp nem szabad kiengedni mert pillanatok alatt megszöknek, megrémülnek a számukra ismeretlen hangoktól-zajoktól.

Ace Ventura és Dr. Dolittle vagy egyben. Az állatok utáni nyomozást is magába foglaló vadállatbefogói munkádban azért vagy eredményes, mert “értesz az állatok nyelvén”. Mit gondolsz erről? Meg lehet tanulni az állatok nyelvén?

Zoli: Ez egy velem született képesség, ezt iskolában tanulni nem lehet!

Több évtizede űzöd ezt a munkát. Ahogy egy akrobata munkájának velejárói a zúzódások, úgy a vadállatbefogó munkának is vannak kockázatai. Többször is mart már meg mérgeskígyó. Hogyan tudod túltenni magad azon, hogy nem egyszer kerültél már életveszélyes állapotba a munkád természete miatt?

Zoli: Minden szakmának megvannak a maga veszélyei, ennek is. Amikor arra adtam a fejem hogy esetleg méreggel ölő kígyókat is mentek, tisztában voltam vele hogy bármikor bekövetkezhet a baleset. Aki aknamezőn sétálgat ne csodálkozzon ha felrobban – szoktam mondani.

A kígyókkal ellentétben a zöld leguán ártalmatlan jószág, akárcsak a zöld gyík. Nehezen lehet kihozni a sodrából, mert találkozás esetén inkább menekül, mint támad, így a harapásától, vagy támadásától fegyelmezett, nyugodt közeledés esetén nem kell tartani. Meg tudod ezt erősíteni?

Zoli: A leguán is tud harapni, de még mennyire! Eléggé fájdalmas. Éppen ezért kell a tartásához szakértelem. Első állatnak semmiképp nem ajánlom!

Húsvétkor a vízcsapból is az folyik, hogy ne vegyünk a gyereknek élő nyulat, de az egzotikus állatok tartásától senki nem akarja lebeszélni a kaland kedvű vásárlókat. A húsvéti nyúlon túl rengeteg élőlénynek dobog a szíve, míg mi csak a plüssállatot látjuk benne, amin könnyedén túladhat az ember. Mire hívnád fel különösen a figyelmét azoknak az embereknek, akik egy ilyen különleges állat tartásán törik a fejüket?

Zoli: Aki egzotikus állat tartására adja a fejét, azt javasolnám, hogy többszőr olvasson utána akár könyvekben, akár az interneten, hogy mik az igényei. Sokan azzal sincsenek tisztában hogy az adott faj hol él, sőt sokan azt sem tudják mivel táplálkoznak. Ez pedig előbb-utóbb az állat pusztulását okozza.

Köszönjük szépen!

Dr. Jekkel Gabriella – Both Zoltán: A Vadállatbefogó cenzúra nélkül c. könyve nemrég jelent meg a LittleFox Kiadó kiadásában. Az ország vadállatbefogójának könyve ide kattintva megrendelhető.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .