Európai zöld gyík

Oldalunk a hazánkban is élő európai zöld gyík (Lacerta viridis) bemutatásának céljából jött létre. A zöld gyík a legnagyobb testű gyíkfaj Magyarországon, hossza akár a 40 cm-t is elérheti. A zöld gyík élénk zöld színéről ismerhető fel.

Az európai zöld gyík (latin nevén Lacerta viridis) nevét messziről is látható zöld pikkelyeiről kapta. Akár kéknyakú gyíknak is nevezhetnénk, mert fő jellegzetessége az élénk kék színű nyaka. Habár a zöld gyík jól rejtőzködik a növényzetben, általában párzási időszakban találkozunk velük először, melynek oka, hogy ekkor változik meg a hímek torkának a színe kékre. A zöld gyík világoszöld színe önmagában is látványos, de a kék-zöld színeket együtt már végképp nem lehet nem észrevenni!

A zöld gyík a földön szaladgál, általában a fűben menekülve lehet észrevenni, a sűrű növényzetet, bokrokat, hozzá nem férhető helyeket kedveli, emellett imád napozni. Főként a nap elején és végén láthatjuk, amint a sziklákon, vagy faágakon pihen. Kiváló hegymászó, a fákat és kőfalakat egyaránt könnyedén megmássza.

A zöld gyík tartása kertben történik, hiszen ő ott érzi jól magát, saját élőhelyén. Tartásához nincs szükség se terráriumra, sem a fogságba ejtés semmilyen módjára, mert magától költözik be a természetbarát kertekbe!

Az európai zöld gyík védett állat!

A zöld gyík a Természetvédelmi Világszövetség Nemzetközi Vörös Listája szerint globálisan az egész világra kivetítve nem fenyegetett faj, ugyanezen adatbázis szerint azonban Magyarországon a zöld gyík védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Ezt a jogszabályt a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 2. számú mellékletében találod!

A tudomány nyilvántart egy ú.n. nyugati zöld gyíkot (Lacerta bilineata) és egy balkáni zöld gyíkot (Lacerta trilineata) is. Ezekről a gyíkfajokról ma is vitatott, hogy nem-e azonosak az európai zöld gyíkkal.