Gyík kézhez szoktatás: meg lehet-e fogni a zöld gyíkot?

Zöld gyík kézhez szoktatás

Az interneten számos kép és videófelvétel bizonyítja, hogy a zöld gyík megfelelő közeledéssel és türelemmel barátságos az emberrel szemben. De vajon meg lehet fogni a kis sárkányt? Vagy csak egy álom a gyík kézhez szoktatás?

A hidegvérű zöld gyík testhőmérséklete attól függ, hogy milyen a hőmérséklet odakint. Télen a mini sárkányok föld alatti ficakban húzódnak meg, tavasszal azonban előbújnak a föld alól és egészen őszig a földfelszínen tartózkodnak. A hideget ekkor sem szeretik, mivel testhőmérsékletük anyagcserével csak rövidtávon tartható fenn, szemben a sokáig tartó napsütéssel, amely a mini sárkányok testét hosszútávon is melegen tartja.

A terráriumban tartott hüllők zöménél fajtától függően 20-30 fok közötti tartós hőmérsékletnek kell lennie. A terráriumban infravörös melegítő lámpának is lennie kell, ezalatt 35-40 fok szükséges. A gazdinak az éjszakákat is imitálnia kell, hiszen sötétedés után a természetben is lehűl a levegő hőnérséklete. A zöld gyík testhőmérséklete is hasonlóan működik, 20 fok feletti hőmérsékletben már előmerészkednek búvóhelyükről, de csak ritkán láthatjuk őket. Ilyenkor érdemes próbálkozni, mert a gyíkok direkt keresik a meleget.

Az emlősök – köztük az ember – a zöld gyíkkal ellentétben melegvérű, vagyis testhőmérséklete többnyire állandó. A mi testhőmérsékletünk 37 celsius fok körüli, ami kellemes meleget jelent a zöld gyík számára. Valószínűleg ezért gyakori, hogy a legtöbb fotón kézben látható a kis barátunk. Persze az ember puszta jelenléte még nem ok arra, hogy a gyík padlófűtésként tekintsen ránk, a testhő mellett rengeteg türelemre van szükség a kézhez szoktatáshoz!

Tavasszal az első 30 celsius fok közeli hőmérsékletben már jönnek-mennek a zöld gyíkok, hiszen ilyen melegben már hétágra süt a nap, ezért a gyíkok teste is hamarabb felmelegszik. Ilyen melegben könnyebben meglépnek vadászni a fiúk pedig be vannak sózva, hogy megtalálják életük párját. Ha szeretnéd, hogy kerti zöld gyíkod a tenyeredbe másszon, légy türelmes, mozogj lassan és kerüld a hirtelen mozdulatokat!

Végül ne felejtsd el az alábbi idézetet!

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

A gyík kézhez szoktatás kisebb terápiával is felér. Ez az elfoglaltság türelmességet, kimértséget és gyengédséget tanít az embernek. A te zöld gyíkod mennyire barátságos? Írd meg nekünk pár mondatos hozzászólásodban!

Kapcsolódó cikkek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .