A zöld gyík tápláléka

A zöld gyík tápláléka: szöcske

Tök jó lenne azt írni, hogy a zöld gyík egy óriási mérges, emberevő ogre, aki egyetlen jól irányzott mozdulattal leteríti az embert, de ez szamárság! Bár a lacerta viridis teste csupa izom, sem Shreket, sem Hulkot nem tisztelhetünk a személyében, így a zöld gyík tápláléka sem a gyűrűsujjad, vagy a Hüvelyk Matyi.

Habár a zöld gyík nagyban hasonlít a mesebeli sárkányokhoz, legfeljebb Süsü nevét lehet vele egy napon említeni, hiszen barátságos, akár Süsü. Habár vadkörtézni még nem láttuk, gyümölcsösökben, hobbi kertekben él, de nem eszik embert és még csak tüzet sem okád. Ennek ellenére nem árt tudni, hogy a zöld gyík ragadozó állat!

Kiváló vadász, zsákmánya rovarok széles skáláját fedi le. Elsősorban apró rovarokból és lárvákból, ill. más kicsi gerinctelen állatokkkal táplálkozik és néha a gyümölcsöt is megeszi. Étrendjének részei a szöcske, sáska, pók, valamint az ízeltlábúakon kívül néha a madártojás, madárfiókák, kis gyíkok és kis rágcsálók is táplálékot jelentenek számára. Látták már poloskát és verőköltő bodobácsot is megenni.

A zöld gyík életmódja két okból is megköveteli az izmokat. Gyorsnak kell lennie akkor is, amikor vadászik és akkor is, amikor az ellenségei elől menekül. A gyorsasághoz éberségre és jó erőnlétre, izmokra van szüksége. A táplálékát jelentő ízeltlábúaknak nagy szerepük van a hüllő életében, mert azok a megfelelő mennyiségű fehérjét biztosítják izmai számára.

A zöld gyík hidegvérű állat, ezért amikor felébred téli álmából, lomha és erőtlen. Ilyenkor a vadászat nagyobb kockázatot jelent számára, mint máskor, ezért sürgősen élelemre és a nap melegére van szüksége. Amikor testhőmérséklete megfelelő, a vérkeringés beindul és az állat visszanyeri az erejét a zsákmányszerzéshez. A zöld gyík tápláléka tehát nem más, mint a kertedben rejlő éléskamra: a repkedő bogarak és a gyalogló rovarok.

Szóval ha a zöld gyík gyorsétterembe menne, szinte biztos, hogy szöcske hambit kérne menüben, buborékos vízzel elvitelre. Házhozszállítás náluk nincs, mivel – ha a sültgalamb nem is – de az étel gyakran saját lábán érkezik zöld barátunk otthonába.

A te kertedben élő zöld gyík miket eszik? Mi az, amin rajta kaptad őt? Te adsz neki enni, vagy csak nézed, ahogy táplálkozik? Írd meg nekünk kommentben!

Kapcsolódó cikkek

5 Thoughts to “A zöld gyík tápláléka”

 1. Soós Ferenc László

  A kertemben kb. 3 éve jelent meg.
  A méhkaptárak alatt fészkel.
  Sajnos, pusztítja a méheket.
  Mit csináljak?
  Szépek és hasznosa, védettek.

  1. Kedves Soós Ferenc László! Én nem vagyok szakember, de a neten lehet kapni ún. gyík és kígyóriasztókat. Saját tapasztalatom sajnos nincsen ezügyben, ezért ha netán kipróbálná, örömmel elolvasnám a véleményét! 🙂

 2. Lava

  Üdvözlet! Érdekelne, hogy gyümölcsösben a fa virágait megeszik -e? Tudomás, tapasztalat van erről?

  1. Én nem tapasztaltam ilyet és egyelőre sehol nem olvastam erről. Nem hinném, hogy jellemző.

 3. Boczor Lídia

  Van nem is egy. De sajna a farkukat elvesztették.de van kissebb barna is nálunk.enni nem láttam hogy ettek volna,de inni a pici halastómbol ittak.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .