Zöld gyík bébi: hogy néz ki a kis gyík?

Zöld gyík bébi

A zöld gyíkot kékfejűnek, vagy kék-zöld gyíknak is nevezhetnénk, hisz kék fejecskéje miatt születik meg bennünk az érzés iránta: szerelem első látásra. Tudtad, hogy a zöld gyík mama és a zöld gyík bébi feje nem kék?

A zöld gyík mama és papa is élénk, neonzöld színű, a hasuk pedig élénk sárga. A kék színű fej és torok azonban csak a hímeknek adatott meg és az is csak párzási időben, ami májustól júliusig tart. A párzási időszak végén a kék szín halványulni kezd. A teljesen zöld, vagy fehér fejű zöld gyík a mama.

Az európai zöld gyík bébi ezzel szemben meglepő, de barna színű, aminek nyilvánvalóan a védtelensége és ebből eredően az rejtőzködés az oka. A mama gyík júniusban rakja le a tojásait, a kis gyíkok pedig augusztus, ill. szeptember környékén bújnak ki a föld alól, vagyis lényegében a barna föld alatt kezdik meg életüket, amihez az ő színük is alkalmazkodik.

A zöld gyík gyerekek ősszel tehát kirepülnek a fészekből, de hamarosan téli álomba szenderülnek. Ahogy kibújnak a föld alól, a tengeri teknősökhöz hasonlóan azonnal bekerülnek a mélyvízbe. Igaz, a zöld gyíkok nem a tengerben kezdik meg a nagybetűs életet, ám ők is azonnal vadászni kényszerülnek. Ekkor kis testük még barna, emiatt könnyen összetvészthető más gyíkfajokkal.

A következő évben, az első vedléskor veszik fel a zöld színt, hisz ekkortól már többet tartózkodnak a föld felszínén, a zöld növényzetben. Először a kis fejük kezd vedleni és a barna bőr levedlésével zölddé változni, a többi testrészre csak ezután kerül sor. Mire a kis gyík színe zöld lesz, a továbbiakban már zöld környezetben kell rejtőzködnie egészen a következő őszig.

A te kertedben is nőnek kis gyíkok? Ha igen, mennyit számoltál belőlük? Írd meg nekünk kommentben!

.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .