Zöld gyík tartás

A zöld gyík egy élőlény, ezért ha elhatározod, hogy tartanál egyet, bizonyos értelemben felelősséget vállalsz érte. Azért csak bizonyos értelemben, mert a zöld gyíkot a házi kedvencekkel ellentétben nem terráriumban tartják, hanem szabadon. Habár a zöld gyík saját lábán érkezik a kertedbe, az nem jelenti azt, hogy birtokolhatod őt.

Három kérdésből kiderül, hogy te magad, valamint a környezeted alkalmas-e a zöld gyík tartásra, weboldalunk további részeiben pedig arról olvashatsz, hogyan kell kedvet csinálni a kis sárkánynak a beköltözéshez.

  1. Hogyan szeretnéd tartani a zöld gyíkot?
  2. Milyen környezetben élsz?
  3. Vannak háziállataid?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy alkalmas vagy-e a zöld gyík tartására. Sajnos nem mindenkinek adatik meg ez a lehetőség és nem is mindenki alkalmas rá, de mindenre van megoldás, csak olvass tovább!

Hogyan tartanád a zöld gyíkot?!

A legelső kérdés tehát, hogy hogyan szeretnéd tartani az állatot. Hazánkban a zöld gyík védett faj, nem szokták őket terráriumban tartani. Ezt a gyíkfajt a kertes házban élők tartják saját kertjükben. A zöld gyík a saját lábacskáin érkezik a természetbarát kertekbe, ahol sziklákat, téglarakásokat, farakásokat talál. „Tartása” mindössze annyiból áll, hogy nem megfigyeled és fényképezed őt.

Milyen környezetben élsz?

A zöld gyík főleg a hegyoldalakban, domboldalakon él, és a sűrű, bokros helyeket kedveli. Ha lakókörnyezeted nem ilyen, a zöld gyík magától nem fog megjelenni a kertedben, erőszakkal pedig nem lehet olyan helyen tartani egy élőlényt, ahol nem jó neki, mert előbb, vagy utóbb elpusztul. Ha nem olyan helyen élsz, ahol a zöld gyík magától besétál a kertedbe, akkor sajnos nem a zöld gyík a te “embered!” Ezesetben ahogy egy kicsivel fentebb javasoltuk, ne menjen el a kedved, csak változtass egy kicsit az eredeti terveden és válassz egy másik gyíkfélét a kisállat kereskedések valamelyikében!

A zöld gyík és a háziállatok

Van kutyád? Na és macskád? Egy lakásban tartott, de ki-be mászkáló háziállat hozzá szoktatható a zöld gyíkhoz, de a házba be nem engedett házi macskák és a kóbormacskák veszélyt jelentenek a zöld hüllőre. Ha kertedben rendszeres vendég pl. a süni és nyestnek is láttad már a nyomait, akkor nem árt, ha tudod, hogy ők a zöld gyík ellenségei!

Ha eteted a kóbor cicákat, azzal a zöld gyíkot is veszélybe sodorhatod! Természetesen a zöld gyíknak több ellensége is van, de kertedben a leggyakrabban a háziállatokkal találkozik. Mielőtt elhamarkodott döntést hoznál, el kell döntened, hogy gyík, vagy macska?!

Ha tehát a zöld gyík mellett döntöttél és az élőhelyükhöz hasonló környezetben élsz, emellett szívesen látnád te is a kis „sárkányt” kerted valamelyik zúgában, akkor sok sikert kívánunk leendő zöld gyíkodhoz! Ha pedig a zöld gyík terráriumi tartásáról álmodtál, semmi vész!